Koffie is wereldwijd een van de populairste dranken en zwangere vrouwen vormen daarop geen uitzondering.
Koffie tijdens de zwangerschap is al jaren een controversieel onderwerp. Sommige studies suggereren dat koffie in verband kan worden gebracht met een hoger risico op een miskraam, terwijl andere studies een dergelijk verband niet hebben gevonden.
Tot dusver lijkt het bewijs niet overtuigend te zijn. Totdat meer onderzoek is gedaan, is het waarschijnlijk het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en de koffie-inname tijdens de zwangerschap te beperken.
Waarom kan koffie schadelijk zijn tijdens de zwangerschap
Koffie tijdens de zwangerschap wordt vaak gezien als een onschuldig genot. Koffie bevat echter cafeïne, een stof die de placenta kan passeren en de hartslag en slaappatronen van uw baby kan beïnvloeden.
Cafeïne kan ook leiden tot een afname van de bloedtoevoer naar de placenta, wat gevolgen kan hebben voor de groei en ontwikkeling van je baby. Daarom wordt aanbevolen dat zwangere vrouwen hun inname van cafeïne beperken tot 200 mg per dag. Dit komt overeen met ongeveer twee koppen koffie. Dus als je zwanger bent en ‘s ochtends graag een kopje koffie drinkt, let er dan op dat je dit gedurende de dag in de gaten houdt.
Naast de mogelijke effecten van cafeïne op je zich ontwikkelende baby, is koffie ook een diureticum. Dit betekent dat het je kan uitdrogen en kan leiden tot een onevenwichtige elektrolytenbalans. Uitdroging tijdens de zwangerschap kan Braxton Hicks-weeën veroorzaken, sporadische samentrekkingen van de baarmoeder die soms komen voor in de tweede helft van de zwangerschap.
Het kan ook leiden tot vroeggeboorte, dus het is belangrijk om gehydrateerd te blijven door gedurende de dag veel water te drinken. Als u zwanger bent en graag koffie drinkt, vraag dan aan uw arts hoeveel koffie u veilig kunt drinken tijdens de zwangerschap.
Hoe veel koffie tijdens de zwangerschap?
De hoeveelheid koffie die u veilig kunt drinken tijdens de zwangerschap hangt af van de hoeveelheid cafeïne die de koffie bevat. De meeste deskundigen zijn het erover eens dat zwangere vrouwen hun cafeïne-inname moeten beperken tot 200 mg per dag. Dit komt overeen met ongeveer twee kopjes koffie per dag. Maar vergeet niet dat andere bronnen van cafeïne, zoals thee, frisdrank en chocolade, ook bijdragen aan uw dagelijkse totaal.
Alternatieven voor koffie tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent en je kunt je dagelijkse kopje koffie niet laten staan, zijn er een paar dingen die je kunt doen om het risico te minimaliseren:
– Kies cafeïnevrije koffie. Cafeïnevrije koffie bevat nog steeds wat cafeïne, maar veel minder dan gewone koffie.
– Drink uw koffie met melk. Dit zal helpen om de opname van cafeïne te verminderen.
– Beperk uw inname tot één kopje per dag.
– Drink de hele dag door veel water om gehydrateerd te blijven.
Er zijn ook een aantal alternatieve drankjes die je kunt proberen als je zwanger bent en op zoek bent naar een cafeïne fix:
- Kruidenthee: Kruidenthee is een goede manier om cafeïne te krijgen zonder het risico van koffie. Controleer wel goed de etiketten, want sommige kruidenthee kan kleine hoeveelheden cafeïne bevatten.
- Groene thee. Ook groene thee bevat cafeine, maar veel minder dan koffie. Ook hier zit dus een limiet aan!
Koffie en zwanger raken
Als u zwanger bent of probeert zwanger te worden, kunt u het beste minder koffie drinken of overschakelen op cafeïnevrije varianten. Als u koffie niet helemaal kunt opgeven, probeer het dan te beperken tot één kopje per dag.