CategoriesBlog

Koffie tijdens de zwangerschap

Koffie is wereldwijd een van de populairste dranken en zwangere vrouwen vormen daarop geen uitzondering.

Koffie tijdens de zwangerschap is al jaren een controversieel onderwerp. Sommige studies suggereren dat koffie in verband kan worden gebracht met een hoger risico op een miskraam, terwijl andere studies een dergelijk verband niet hebben gevonden.

Tot dusver lijkt het bewijs niet overtuigend te zijn. Totdat meer onderzoek is gedaan, is het waarschijnlijk het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en de koffie-inname tijdens de zwangerschap te beperken.

Waarom kan koffie schadelijk zijn tijdens de zwangerschap

Koffie tijdens de zwangerschap wordt vaak gezien als een onschuldig genot. Koffie bevat echter cafeïne, een stof die de placenta kan passeren en de hartslag en slaappatronen van uw baby kan beïnvloeden.

Cafeïne kan ook leiden tot een afname van de bloedtoevoer naar de placenta, wat gevolgen kan hebben voor de groei en ontwikkeling van je baby. Daarom wordt aanbevolen dat zwangere vrouwen hun inname van cafeïne beperken tot 200 mg per dag. Dit komt overeen met ongeveer twee koppen koffie. Dus als je zwanger bent en ‘s ochtends graag een kopje koffie drinkt, let er dan op dat je dit gedurende de dag in de gaten houdt.

Naast de mogelijke effecten van cafeïne op je zich ontwikkelende baby, is koffie ook een diureticum. Dit betekent dat het je kan uitdrogen en kan leiden tot een onevenwichtige elektrolytenbalans. Uitdroging tijdens de zwangerschap kan Braxton Hicks-weeën veroorzaken, sporadische samentrekkingen van de baarmoeder die soms komen voor in de tweede helft van de zwangerschap.

Het kan ook leiden tot vroeggeboorte, dus het is belangrijk om gehydrateerd te blijven door gedurende de dag veel water te drinken. Als u zwanger bent en graag koffie drinkt, vraag dan aan uw arts hoeveel koffie u veilig kunt drinken tijdens de zwangerschap.

Hoe veel koffie tijdens de zwangerschap?

De hoeveelheid koffie die u veilig kunt drinken tijdens de zwangerschap hangt af van de hoeveelheid cafeïne die de koffie bevat. De meeste deskundigen zijn het erover eens dat zwangere vrouwen hun cafeïne-inname moeten beperken tot 200 mg per dag. Dit komt overeen met ongeveer twee kopjes koffie per dag. Maar vergeet niet dat andere bronnen van cafeïne, zoals thee, frisdrank en chocolade, ook bijdragen aan uw dagelijkse totaal.

Alternatieven voor koffie tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent en je kunt je dagelijkse kopje koffie niet laten staan, zijn er een paar dingen die je kunt doen om het risico te minimaliseren:

– Kies cafeïnevrije koffie. Cafeïnevrije koffie bevat nog steeds wat cafeïne, maar veel minder dan gewone koffie.

– Drink uw koffie met melk. Dit zal helpen om de opname van cafeïne te verminderen.

– Beperk uw inname tot één kopje per dag.

– Drink de hele dag door veel water om gehydrateerd te blijven.

Er zijn ook een aantal alternatieve drankjes die je kunt proberen als je zwanger bent en op zoek bent naar een cafeïne fix:

  • Kruidenthee: Kruidenthee is een goede manier om cafeïne te krijgen zonder het risico van koffie. Controleer wel goed de etiketten, want sommige kruidenthee kan kleine hoeveelheden cafeïne bevatten.
  • Groene thee. Ook groene thee bevat cafeine, maar veel minder dan koffie. Ook hier zit dus een limiet aan!

Koffie en zwanger raken

Als u zwanger bent of probeert zwanger te worden, kunt u het beste minder koffie drinken of overschakelen op cafeïnevrije varianten. Als u koffie niet helemaal kunt opgeven, probeer het dan te beperken tot één kopje per dag.

koffiebonen-bewarenCategoriesBlog

Koffiebonen bewaren

Koffiebonen bewaren kan je op meerdere manieren doen. Het goed bewaren van koffiebonen zorgt ervoor dat de smaak van de koffie niet achteruitgaat. Vanuit Brilliant Blends adviseren we om koffiebonen binnen 6 maanden te consumeren. Bederven zal de koffie niet, maar de smaak neemt sterk af na 6 maanden. Koffie bewaren kan op meerdere manieren, belangrijk is hoe je koffiebonen bewaard, het advies is om op het volgende te letten:

  • Sluit de koffiebonen af in een luchtdichte zak
  • Bewaar de koffiebonen op een donkere en droge plek

Op deze manier zorg je ervoor dat de smaak van de koffiebonen goed blijft. Koffiebonen invriezen is ook een optie, hiermee kan je de houdbaarheid van de koffie extra verlengen. Doe dit alleen op het moment dat je een aantal weken of maanden geen koffie gaat drinken. Bijvoorbeeld bij een zwangerschap of lange vakantie. 


Houdbaarheid koffiebonen

De houdbaarheid van koffiebonen kan oplopen tot jaren. Koffiebonen zullen zelden snel bederven. Houdbaarheid van koffiebonen is echter wat anders dan de smaak van de koffiebonen. De smaak van koffiebonen is de eerste maand na branding het best, daarna zal het geleidelijk minder worden. Staar je dus niet blind op de houdbaarheid van koffiebonen, probeer koffiebonen binnen 1 maand na aankoop volledig te gebruiken. Zo ben je verzekerd van de best mogelijke smaak. Drink je niet zoveel koffie? Koop dan koffie in een kleinere hoeveelheid. Onze koffiebonen zijn verkrijbaar in 250, 500 en 1000 gram, zodat er altijd een geschikt aanbod is, ongeacht het consumptiegedrag.

Hoe lang blijven koffiebonen goed

Hoe lang blijven koffiebonen goed? Deze vraag krijgen we vaak gesteld van onze klanten. Het antwoord is heel lang, soms wel jaren. Maar de smaak zal optimaal zijn binnen de eerste maand na de aankoop. Ons advies is om koffiebonen maximaal 6 maanden na aankoop te consumeren. Hoe lang koffiebonen goed blijven is ook afhankelijk van hoe je het bewaard. Koffiebonen invriezen zal ervoor zorgen dat de houdbaarheid en smaak maanden langer goed blijft.

koffie bewarenCategoriesBlog

Koffie bewaren

Koffie bewaren kan je op meerdere manieren doen. Het goed bewaren van koffie is essentieel in het behoudt van de smaak. Vanuit Brilliant Blends adviseren we om koffie binnen 6 maanden te consumeren. De kofie zal niet bederven, maar de smaak van de koffie zal langzaam afnemen. Belangrijk is ook hoe je de koffie bewaard, het advies is om op het volgende te letten:

  • Sluit de koffie af in een luchtdichte zak
  • Bewaar de koffie op een donkere en droge plek

Op deze manier zorg je ervoor dat de smaak van de koffie goed blijft. Het alternatief is koffiebonen invriezen, hiermee kan je de houdbaarheid van de koffie met maanden of jaren verlangen. Ons advies is om dit alleen te doen als je voor langere tijd geen koffie gaat drinken. Bijvoorbeeld bij een lange vakantie.


Hoe lang koffie bewaren
Hoe lang koffie bewaren? Deze vraag krijgen we vaak van onze klanten. De houdbaarheid van koffie kan oplopen tot jaren. Dat koffie niet bederft betekent niet dat de smaak hetzelfde blijft. De smaak van onze koffiebonen, filterkoffie en espressomaling is het best tot 1 maand na branding. Daarna neem de smaak af, het advies is om je Brilliant Blend koffie altijd binnen 1 maand na aankoop volledig te gebruiken. Zo ben je verzekerd van de lekkerste koffie. Drink je niet zoveel koffie? Koop dan koffie in een kleinere hoeveelheid. Onze koffiebonen, filterkoffie en espressomaling zijn verkrijbaar in 250, 500 en 1000 gram, zodat er altijd een geschikt aanbod is, ongeacht het consumptiegedrag. Hoe lang koffie goed blijft is ook afhankelijk van hoe je het bewaard. Koffiebonen invriezen zal ervoor zorgen dat de houdbaarheid en smaak maanden langer goed blijft.

Koffiebonen invriezenCategoriesBlog

Koffiebonen invriezen

Van onze klanten krijgen we vaak vragen over koffiebonen invriezen. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij koffiebonen invriezen en of dit een meerwaarde heeft dan het normaal bewaren. Koffiebonen invriezen zorgt ervoor dat de versheid maar ook de houdbaarheid van koffiebonen met weken tot maanden verlengd kan worden. De volgende dingen zijn van belang bij het invriezen van koffiebonen:

  • Hoe verser de koffiebonen hoe meer nut het heeft om koffie te bewaren in de diepvries.
  • Koffie invriezen moet je niet doen in de oorspronkelijke verpakking, deze is niet geschikt. Kies voor luchtdichte zakken die je goed kan sluiten.
  • Laat de bonen op kamertemperatuur komen voordat je ze weer gaat gebruiken. Daarnaast nooit de koffiebonen weer invriezen na ontdooing. 

Koffie bewaren in de diepvries kan er voor zorgen dat het vers en houdbaar blijft. Koffiebonen invriezen zal op de lange termijn er nooit voor zorgen dat je koffie beter gaat smaken. Vanuit Brilliant Blends adviseren we om de hoeveelheid koffiebonen die je besteld af te stemmen op je gebruik. Zo is het niet meer nodig om je koffiebonen te bewaren in de diepvries. Wist je bijvoorbeeld dat je bij Brilliant Blends een koffie abbonement kan nemen? Hierbij kan je de leverdatum aanpassen zodat jij altijd koffie krijgt wanneer je voorraad leeg is. Dit zorgt ervoor dat je nooit meer koffie hoeft in te vriezen!